Tuesday, 16 July 2013

RESEPI MEE

Resepi Mee Bandung
Bahan-Bahan:
(Untuk 8 orang makan)


2 bungkus mee kuning (dicelur)
4-6 ekor udang basah (dikupas kulit)
1-2 ekor sotong (potong secara bulat)
50 gm udang kering
1/4 cawan kacang tanah goreng (ditumbuk)
3 tangkai Sawi
3 keping tauhu (potong kecil)
Hirisan daging
Air rebusan daging (gunakan kiub ayam)
4 biji telur (bergantung kepada bilangan orang)
Gula dan garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Serbuk perasa 


Bahan-Bahan Kisar
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering (rendam dengan air panas dan dikisar)
1 cawan (115 gm) gula aising


Bahan-Bahan Hiasan
3 keping tauhu goreng (hiris sehingga nipis)
Daun sup dan Bawang goreng
Hirisan cili merah
Limau kasturi/ limau nipis


Bahan-Bahan untuk Cili Jeruk
5 tangkai cili hijau
2 tangkai cili merah
Cuku secupunya


Sos yang boleh dicampur di dalam Mee Bandung
(Ikut kegemaran masing-masing)
Sos Tiram
Sos Tomato
Sos Cili
Sos Cili Pedas
Sos Cili Bawang Putih
Sos Cili Thai


Sayur-Sayuran
(Untuk orang yang suka makan sayur)
Tomato Puree
Lobak Merah
Brokoli
Sawi
Kubis Bunga
Sengkuang


Cara-Cara untuk menyediakan Mee Bandung
1) Pertama sekali, celurkan mee kuning, panaskan minyak di dalam kuari, kemudian tumiskan bahan kisar yang dicincang halus sehingga naik bau dan garing.

2) Masukkan cili kering dan biarkan sehingga naik minyak sebelum masukkan udang kering.

3) Masukkan udang kering yang telah dicampur hingga naik bau.

4) Kemudian, masukkan air rebusan daging, kacang, udang basah, hirisan daging dan juga sotong. Didihkan campuran tersebut. Masukkan gula dan garam secukup rasa.

5) Kecilkan api. Pecahkan telur sebiji dengan sebiji. Jangan kacau supaya telur tidak pecah. Biarkan telur masak/ separuh masak dengan mengikut citarasa. Akhir sekali masukkan sawi.

6) Tutupkan api dan curahkan kuah di atas mee. Hiaskan dengan bawang goreng, tauhu goreng, hirisan cili dan limau nipis/ limau kasturi. Siap untuk sedia dimakan.

Tips: Pelbagai jenis bahan, perencah, sayur, kuah dan sos juga boleh dicampurkan dalam mee bandung dengan mengikut suka hati dan kesesuaian masing-masing.


Cara-Cara untuk Membuat Kuah

 1) Sendukkan mee bandung secukupnya dan campurkan dengan air di dalam periuk.

2) Didihkan sehingga mee bandung naik ke atas periuk (kepekatan bergantung kepada citarasa masing-masing).

3) Masukkan batang sawi, perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.

4) Kecilkan api sebelum masukkan telur satu persatu. Agak-agak secukupnya tiga suku masak, keluarkan telur dan letak dalam pinggan berasingan.

5) Akhir sekali masukkan udang dan daun sawi. Tutupkan api dengan segera.

6) Letakkan telur semasa dihidangkan.

Tips: Rasa kuah Mee Bandung akan menjadi lebih manis dan pedas jika menggunakan lebih banyak udang kering untuk memekatkan kuah.

Cara-Cara untuk Membuat Cili Jeruk
1) Hiriskan cili tebal-tebal sehingga nipis

2) Kemudian rendamkan dengan cuka di dalam bekas yang bertutup.
(Sesetengah orang rendamkan cili dengan air panas kemudian baru masukkan cuka)

Kesimpulannya, Resepi Mee Bandung hendaklah tidak dikelirukan dan disalah-anggapkan berkaitan dan berasal dari Bandung, suatu tempat perlancongan di Indonesia kerana kedua-duanya adalah tidak berkaitan langsung. Mee Bandung sebegini rupa langsung tidak boleh didapati di Bandung, Indonesia. Mee Bandung boleh dimakan di restoran-restoran dan kedai-kedai makan yang terkenal di seluruh pelosok Malaysia.

 

0 comments:

Post a Comment